Gıda denetim verilerine “Tarım Cebimde” uygulamasından ulaşılabilecek

0

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Gıda Güvenliği Günü kapsamında Orman Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Dünya Gıda Güvenliği Günü'nün bu yılki temasının “Beklenmeyenlere hazırlıklı olun” olarak belirlendiğini söyledi. “.

Son dönemde hepimizin endişeyle takip ettiği ve gözlemlediği gelişmelerin konunun tanımlanmasında büyük etkisi olduğunu belirten Yumaklı, iklim değişikliğinden salgın hastalıklara, doğal afetlere kadar herkesin birçok risk faktörünü yaşadığını söyledi. Etkileri çok yakından hissedilen i.

Yumaklı, nüfus artışının gıda talebini de beraberinde getirdiğini belirterek, şöyle konuştu: “2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar, ülkemiz nüfusunun ise 100 milyonu aşacağı dikkate alındığında gıda ihtiyacının yüzde 70 civarında artması bekleniyor. Bu gıdayı üretmek yaklaşık %55 daha uzun sürüyor.” “Bunun su tüketimine neden olacağı tahmin ediliyor.” dedi.

Hem gıda arz güvenliğini hem de gıda güvenilirliğini korumaları, dünyadaki gelişmeleri iyi okuyup analiz etmeleri gerektiğini vurgulayan Yumaklı, bakanlık olarak politikalarında gıda güvenliğini üç aşamada ele aldıklarını vurguladı.

Yumaklı, birinci aşamanın üretim, ikincisi kontrol ve üçüncü aşamanın tüketim olduğunu, destek ve sübvansiyonlardan kredilere, sulama ve altyapı yatırımlarından tarım arazilerinin korunmasına kadar birçok düzenleme ve faaliyetle üretim aşamasının devam ettiğini söyledi.


“Gıda meselesi siyasi bir araç değildir”

Bu çalışmalar sayesinde 85 milyon vatandaşın ve 60 milyon turistin gıda ihtiyacının sorunsuz karşılandığını vurgulayan Yumaklı, şöyle devam etti:

“Hasat sezonu başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi dünden itibaren tahıl fiyatlarına ilişkin referans fiyat açıklamasını yaptı. Tüm hazırlıkları yaptı. Gıda meselesi siyasi bir aparat değil. Çalışan bu ülkenin insanıdır. Haftanın 7 günü 24 saat bu ülkenin insanına gıda ulaştırabilmek için çiftçilerin, üreticilerin mantık dışı, gerçek dışı vaatlerle kışkırtılmasını kabul etmiyorum. Çiftçiyi ve üreticiyi her durumda, üreticiden ayırmaya yönelik her türlü konuşmayı da reddediyorum. Bazı ürünlerin ithalatını sınırlandırdık. Daha önce yapılmayan, ihraç edilebilecek ürünlerin ihracatını başlattık. Üreticimizi, çiftçimizi kimsenin elinden almasına izin vermeyeceğiz. Onların tüm ihtiyaçlarının yanında olacağız, verimli bir hasat dönemi geçireceğimizi umuyoruz.”

Gıda denetim verileri "Tarım cebinizde" uygulamadan ulaşabilirsiniz


5 ayda 515 bin kontrol yapıldı

Yumaklı, bakanlığın gıda güvenliği çalışmalarını yürütürken uluslararası kuruluşların da “tek sağlık” yaklaşımını dünya çapında hayata geçirmeyi benimsediğini söyledi.

Yumaklı, gıda yasasını oluştururken Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Sağlık Örgütü'nün çalışmalarını ve Avrupa Birliği'nin saygısını dikkate aldığını vurgulayarak, gıda yasasını oluştururken gerekli düzenlemeleri yaptığını vurguladı. Vatandaşlarımızın güvenli, sağlıklı ve kaliteli gıdaya ulaşmasını hedefliyoruz ve sağlamaya devam edeceğiz.

Yumaklı, şu ana kadar 104 Türk Gıda Kanunu kanununun yayınlandığını, 81 ilde güçlü bir denetim altyapısının bulunduğunu söyledi. 41 kamu, 107 özel gıda laboratuvarıyla hizmet verdiklerini belirten Yumaklı, 15 gıda araştırma ve geliştirme merkezinin bulunduğunu söyledi.

Bakan Yumaklı, 7 bin 617 gıda denetim çalışanının bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“En önemli gıda denetçisinin vatandaşımız olduğuna inanıyoruz ve bunu ifade ediyoruz. Bugün Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu ve Bakanlığımızla imzalanan protokolle gıda okuryazarlığı konusunda daha fazla şey yapılması gerektiği konusu gündeme geliyor.” Geçen yıl denetim sayısı 1,3 milyon iken, 2024 yılının ilk 5 ayında 515 bin denetim gerçekleştirdik. Bu kapsamda gıda etiketleri konusunda yeni kurallar getirildi ve tüketicileri doğru bilgilendirmek amacıyla yanıltıcı resim ve ifadelerin kullanılmasını yasakladık. Onları yakından takip ediyoruz. Halkımızın gıda güvenliğini sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. İlk kez arı ürünlerine ilişkin basın bülteni yayımlandı. İhracattan dönen yaş meyve ve sebzeleri ülkemize giriş noktasında kontrol etmeye başladık. Bu konuda sanki hiçbir şey yapılmamış gibi asılsız ithamlar ve iftiralar var.

İhracattan dönen ürünlerin imha edildiği videoları gösteren Yumaklı, bu durumun içler acısı olduğunu vurguladı.


Yeni uygulamayla vatandaşlar denetim bilgilerine ulaşabilecek

Yumaklı, hayvansal üretime bağlı şap hastalığı aşısını azaltmak ve bir süre sonra tamamen ortadan kaldırmak için aşılamayı 3 kat artırdıklarını vurgulayarak, bu ve alınan diğer önlemlerle hastalığın görülme sıklığının yüzde 53 oranında azaldığını söyledi.

Hayvan hastalıklarının yayılmasını önlemek amacıyla Erzurum ve Elazığ'da yol kontrol veteriner muayene noktaları kurulduğunu vurgulayan Yumaklı, önümüzdeki dönemde bu noktaların Ankara, Çankırı, Kayseri ve Mersin'de açılacağını söyledi.

Tüketicilerin güvenli gıdaya erişim hakkının kendilerinin takip edebilmesini sağlamak amacıyla yeni bir uygulamayı hayata geçiren Yumaklı, daha önce yaptığı açıklamada uygulamayla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.


Restoran ve işletmelerde barkod aracılığıyla güvenilir yemek talebinde bulunabilirsiniz.

Orada bulunanlardan telefonlarına indirdikleri “Cebimde Tarım” uygulamasını açmalarını isteyen Yumaklı, şöyle konuştu:

“Cebimde Tarım uygulamamızı açıyoruz ve Gıda Denetimi sekmesine tıklıyoruz. Çiftlik denetim talebi çıkıyor, nerede olursanız olun barkodu okutabilirsiniz. Bakanlığımızın kantininde ilk denetimi gerçekleştirdik. Bu iyi olur. Herhangi bir mağazaya gittiniz, bir restorana gittiniz, bu barkodla işletmenin en son ne zaman denetlendiğine dair bilgi alabilirsiniz. Bir sonraki adım, burada gönüllülük esasına dayalı bir denetimin sonucunun ne olduğunu göstermek olacaktır. Firmalar, firmalarının güvenilirliğini ve ne kadar güvende olduklarını göstermek isterlerse, bu barkodu faaliyetlerinin görünür yerlerine yerleştirebilirler. “Menülerine ve kapılarına yapıştırarak, size güvenli erişim hakkınız olduğunu göstereceklerdir.” Gıda da bakanlık tarafından denetleniyor.”


“Tüketicilerimizin bilinçlendirilmesi önemli”

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Demir Şarman, gıda güvenliğinin toplum sağlığının korunması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması açısından hayati önem taşıdığını söyledi.

Şarman, üyeleriyle birlikte, üretimden tüketime kadar olan süreçte, yenilikçi teknolojiler ve iyi uygulamalarla gıda güvenliğini artırmanın yanı sıra ulusal ve uluslararası standartlara uygun üretim yapmayı hedeflediklerini vurguladı ve “Müşterilerin güvenini kazanmak” ilkesiyle hareket ettiklerini belirtti. “Kaliteli ürün, güvenilir beslenmenin temelidir.” Şarman, “Vatandaşlarımızı ve tüketicilerimizi eğitim ve bilinçlendirme kampanyalarıyla bilinçlendirmek bu taahhüdün en önemli parçalarından biridir” dedi. dedi.

Şarman, etkin kontrol mekanizmalarının kurulması, iyi tarım uygulamalarının teşvik edilmesi, yanlış bilgilendirmeyle mücadele edilmesi ve tedarik zincirinin her aşamasında şeffaflığın sağlanması gerektiğini vurguladı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking
Antalya Haber
meritking